Eksport til Ukraina
Skal du donere eller eksportere til Ukraina? Her er det du må vite, hva du trenger tillatelse til, og hvordan du går frem for å søke.
Det følgende gjelder for Ukraina
- Det er tillatt med donasjoner av forsvarsmateriell til Ukraina.
- Det er tillatt med direktesalg av forsvarsmateriell fra norske bedrifter til ukrainske myndigheter.
- Det er tillatt for norske bedrifter å overføre teknologi og innlede industrisamarbeid med ukrainske selskaper, såfremt ukrainske myndigheter er sluttbruker.
- Det er tillatt med eksport av flerbruksvarer til sivil og militær bruk.
- Det er tillatt med eksport av sivile varer til militær sluttbruk.
- Eksport som nevnt i punktene ovenfor krever lisens fra DEKSA.
- Beskyttelsesutstyr som du bringer med deg til ditt eget personlige bruk i Ukraina, krever ikke lisens fra DEKSA.
Om direktesalg av forsvarsmateriell til Ukraina
-
Regjeringen har besluttet å tillate direktesalg av forsvarsmateriell fra norske bedrifter til myndighetene i Ukraina. Beslutningen trådte i kraft 1. januar 2024.
-
Regjeringen er opptatt av at Norge skal gi langsiktig og effektiv våpenstøtte til Ukrainas legitime forsvarskamp, basert på ukrainske behov. Da er det også viktig at ukrainske myndigheter gis mulighet til å kjøpe det forsvarsmateriellet de har behov for. Donasjoner alene er ikke lenger tilstrekkelig. De praktiske forskjellene mellom Norges militære støtte hittil og direktesalg av forsvarsmateriell er også begrenset.
Det at regjeringen har åpnet for direktesalg til Ukraina betyr ikke at det vil tillates direktesalg av forsvarsmateriell til land i krig på generelt grunnlag. Regjeringens beslutning gjelder for Ukraina og er begrunnet i den helt ekstraordinære sikkerhetspolitiske situasjonen vi står i, sammen med våre allierte. Norge vil fortsette å gi betydelig militær støtte til Ukraina i tråd med Nansen-programmet.
-
Endringen innebærer at norske forsvarsbedrifter kan søke Direktoratet for eksportkontroll og sanksjoner (DEKSA) om eksportlisens for direktesalg av forsvarsmateriell til Ukraina, under forutsetning av at eksporten blant annet møter krav til bekreftede behov og sluttbrukerkontroll.
-
Nei, eksportlisens for direktesalg fra norske bedrifter til ukrainske myndigheter vil kun innvilges fra sak til sak. Hver søknad vil bli grundig vurdert. Kontrollen skal fremdeles skje innenfor strenge og ansvarlige rammer, i tråd med eksportkontrollregelverket.
-
Utenriksdepartementet og DEKSA samarbeider med Forsvarsdepartementet om å gjøre vurderinger av alle lisenssøknader etter følgende kriterier:
- Direktesalg av forsvarsmateriell kan kun skje til ukrainske myndigheter.
- Det må foreligge dokumentasjon og myndighetsforsikringer om sluttbruk og sluttbruker, samt reeksportklausul.
- Transport og overlevering av forsvarsmateriell skal kun skje via sikre og etablerte logistikkruter.
- Søknader vurderes i tråd med norsk eksportkontrollregelverk og Norges folkerettslige forpliktelser, herunder FNs våpenshandelsavtale (Arms Trade Treaty).
-
Du skal søke om eksportlisens på ordinær måte i DEKSA sin søknadsportal E-lisens, som du finner på Min Side. Benytt søknadsskjemaet «Søknad om eksportlisens».
-
Det er et absolutt krav at en søknad om eksportlisens må inneholde sluttbrukererklæring/EUC (End User Certificate), som bekrefter at det er ukrainske myndigheter som er sluttbruker av leveransene.
-
Du kan søke om lisens for salg til andre myndigheter i Ukraina også, for eksempel sikkerhetstjenester, beredskapsorganisasjoner og politimyndigheter, og få den konkrete saken vurdert av DEKSA.
-
Når du søker om lisens må du bruke skjemaet «Søknad om eksportlisens». Alle feltene må fylles ut. Du må redegjøre så detaljert som mulig for planlagt transport, logistikk og overlevering under «Andre opplysninger» i søknaden.
Følgende dokumentasjon må vedlegges:
- Sluttbrukererklæring. Vi har utarbeidet en egen mal for sluttbrukererklæring for Ukraina. Denne må være utfylt med korrekte opplysninger og undertegnet av ukrainske myndigheter.
Malen finner du her. - «Purchase Order» eller lignende som bekrefter bestillingen.
- Eventuell annen dokumentasjon som belyser forholdet.
- Sluttbrukererklæring. Vi har utarbeidet en egen mal for sluttbrukererklæring for Ukraina. Denne må være utfylt med korrekte opplysninger og undertegnet av ukrainske myndigheter.
-
Ja. Dette vil da være et ordinært salg fra bedriften i Norge til en mottaker i utlandet, og videre donasjon eller salg til Ukraina er underlagt det aktuelle landets eksportkontrollmyndighet. Bedriften i Norge fremmer søknad om eksportlisens på normal måte.
-
Leveranser av militært materiell fra industrien direkte til ukrainske myndigheter kan sendes via de militære hub-ene i Polen. Forsvaret har personell til stede i disse hub-ene når det planlegges overleveringer av fysisk materiell. Ukrainske myndigheter overtar materiellet i hub-en og sørger for videre transport inn i Ukraina.
Fordi transporten fram til hub-ene i Polen går i land som tilhører EU/Nato er det ikke behov for sikringstiltak utover det som er normalt for produktet som eksporteres.
Forsvaret kan kontaktes for å avtale bruk av de militære hub-ene for overlevering av materiellet først etter at eksportlisens er innvilget.
Kontakttelefon til Forsvaret: 915 03 003.
E-post til Forsvaret: kontakt@forsvaret.no -
Bruk av militære hub-er er ikke obligatorisk, men eksportøren må i sin søknad om eksportlisens til DEKSA redegjøre for hvordan leveransen planlegges transportert og overlevert til ukrainske forsvarsmyndigheter.
Velger leverandøren å bruke en av de to militære hub-ene i Polen, er det nok å nevne dette i søknaden.
Om eksportøren velger å ikke bruke de militære hub-ene, hvor Forsvaret har personell og bekrefter overleveringen, må den alternative planen for transport og overlevering av fysisk materiell beskrives grundig i lisenssøknaden.
For levering av immaterielle varer, teknologi og tjenester, hvor det ikke er naturlig å bruke hub-ene, må leverandøren grundig beskrive hvordan overlevering til ukrainske myndigheter skal foregå.
-
De militære hub-ene kan brukes for å få støtte til sikker overlevering av militært materiell. Når eksportlisens er innvilget kan eksportøren gå i kontakt med Forsvaret for å avtale tidspunkter, og andre detaljer, for transport.
Det er et krav at transporter meldes inn til hub-ene i forkant. Forsvaret vil sørge for innmeldingen, samt gi eksportøren de nødvendige papirene for å komme inn på hub-en.
I hub-en vil personell fra Forsvaret påse at materiellet overleveres til ukrainske myndigheter og rapportere tilbake til Forsvaret og DEKSA at overlevering har funnet sted.
Det er normalt ingen kostnader for eksportøren forbundet med bruken av de militære hub-ene.
-
Begge deler kan søkes om, med samme dokumentasjonskrav.
-
Krigen i Ukraina gjør situasjonen i landet farlig og uforutsigbar. UDs reiseråd oppfordrer norske borgere som er i Ukraina om å følge utviklingen tett og gjøre grundige vurderinger av egen sikkerhet. I tråd med det reiserådet som gjelder til enhver tid, må opplæring mv. finne sted utenfor Ukraina.
-
Saker som gjelder Ukraina er prioritert.
Saksbehandlingstiden vil imidlertid variere basert på hvor mange saker som er til behandling, og hvor godt opplyst din søknad er. Bedriftene bes følge med på saken i E-lisens for å motta og besvare eventuelle spørsmål knyttet til søknaden.
Om eksport av sivile varer til militær sluttbruk i Ukraina
-
Dersom du ønsker å eksportere beskyttelsesutstyr til bruk i Ukraina, er det viktig at du kjenner reglene som gjelder.
Dette gjelder typisk skuddsikre hjelmer og vester. Om slikt utstyr fraktes ut av Norge, kan det være behov for tillatelse fra myndighetene. Denne veilederen vil forklare mer utfyllende:
- hva en tillatelse (eksportlisens) er
- hvordan du kan finne ut om beskyttelsesutstyret krever tillatelse
- hvordan du kan søke om tillatelse
-
Visse typer beskyttelsesutstyr krever at du søker om eksportlisens før utstyret forlater Norge. En eksportlisens er en tillatelse fra DEKSA som gir tillatelse til å utføre bestemte varer fra Norge.
-
Beskyttelsesutstyr som krever eksportlisens, er definert i de to varelistene som er vedlegg til eksportkontrollforskriften, vareliste I og vareliste II.
Det er viktig at du forstår hvilken variant ditt utstyr tilhører. De to variantene skilles etter «hvor mye de tåler». De kan enten klassifiseres som forsvarsmateriell (tåler mest) eller flerbruksvarer.
-
Beskyttelsesutstyr på vareliste I og vareliste II som du bringer med deg til ditt eget personlige bruk i Ukraina, krever ikke lisens fra DEKSA.
Dette gjelder følgende type beskyttelsesutstyr:Vareliste I
- Ballistiske hjelmer som er laget etter militære standarder eller spesifikasjoner, eller sammenlignbare nasjonale standarder, samt spesielt designede innlegg mv for de samme hjelmene.
- Ballistiske beskyttelsesvester og keramiske innleggsplater til beskyttelsesvester, nærmere bestemt:
– Myke beskyttelsesvester og tilhørende komponenter, laget etter militære standarder eller spesifikasjoner (eller tilsvarende).
– Harde beskyttelsesplater med ballistisk beskyttelse eller tilsvarende, med beskyttelse lik eller større enn nivå III (NIJ 0101.06, juli 2008) eller tilsvarende standard.
Vareliste II
- Mykt beskyttelsesutstyr som ikke har militær standard eller spesifikasjoner.
- Harde beskyttelsesplater som gir ballistisk beskyttelse lik eller mindre enn IIIA (NIJ 0101.06, juli 2008) eller tilsvarende.
Hvis du skal medbringe eller eksportere beskyttelsesutstyr til noen andre enn deg selv, må du søke om lisens.
-
Beskyttelsesutstyr består oftest av sterke tekstiler, komposittmaterialer eller keramiske plater. De kommer i ulik styrke, eller «tøffhet», målt etter hvor mye de skal tåle. Den vanligste standarden, eller skalaen, betegnes NIJ.
Det er fem nivåer på denne skalaen – nivå IIA, II, IIIA, III og IV – hver av disse svarer til en bestemt kaliber av et prosjektil. Nivå IIA, II og IIIA er de «letteste», skal stanse håndvåpenammunisjon og mindre splinter, og regnes som flerbruksvarer (vareliste II). De to høyeste nivåene stanser ammunisjon fra tyngre våpen og regnes som forsvarsmateriell (vareliste I). Oftest vil denne graderingen være tilgjengelig ved anskaffelse. Gjør deg kjent med NIJ-graderingen.
Beskyttelsesutstyr klassifisert som forsvarsmateriell på vareliste I:
ML 13 c: Ballistiske hjelmer som er laget etter militære standarder eller spesifikasjoner, eller sammenlignbare nasjonale standarder, samt spesielt designede innlegg mv for de samme hjelmene.
ML 13 d: Ballistiske beskyttelsesvester og keramiske innleggsplater til beskyttelsesvester, nærmere bestemt:
- Myke beskyttelsesvester og tilhørende komponenter, laget etter militære standarder eller spesifikasjoner (eller tilsvarende).
- Harde beskyttelsesplater med ballistisk beskyttelse eller tilsvarende, med beskyttelse lik eller større enn nivå III (NIJ 0101.06, juli 2008) eller tilsvarende standard.
Gjør deg også kjent med originalteksten i varelisten.
Beskyttelsesutstyr klassifisert som flerbruksvarer på vareliste II:
1A005: Beskyttelsesutstyr og komponenter, som følger:
- Mykt beskyttelsesutstyr som ikke har militær standard eller spesifikasjoner
- Harde beskyttelsesplater som gir ballistisk beskyttelse lik eller mindre enn IIIA (NIJ 0101.06, juli 2008) eller tilsvarende.
Gjør deg også kjent med originalteksten i varelisten.
-
Humanitære aktører eller privatpersoner som har kjøpt slikt utstyr i Norge, og skal eksportere dette i Ukraina, må søke om eksportlisens.
Søknad om eksportlisens for midlertidig utførsel sendes inn i søknadsportalen E-lisens, som du finner på Min Side. Benytt søknadsskjemaet «Søknad om eksportlisens».
I søknaden må du opplyse hvilket utstyr du ønsker utført, antall og formålet med bruken.
Du må dokumentere hva slags utstyr du søker om eksportlisens for (produktark, faktura, etc.), inkludert klassifisering av utstyret. Når søknaden innvilges vil du motta en eksportlisens, og deretter kan varene forlate Norge. Ved eksport fra Norge kan Tolletaten kreve å se din gyldige eksportlisens.
Er du i tvil om beskyttelsesutstyret står på varelistene, eller hvor det hører hjemme på varelistene, ta kontakt med DEKSA i E-lisens.